Bucium este o trupă românească de folk-rock ambiental, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară,bas, tobe, instrumente tradiționale și voce.
Din sfera progresivului, Bucium transpune–într-o notă contemporană–tradiții, ritmuri și credinte populare, cu un show care include proiecții multimedia, ceea ce face ca apariția lor “live” să fie asimilată unui adevărat act muzical cultural.
BIOGRAFIE
În anul 2008, trupa a lansat albumul de debut “Voievozii”, mixat și masterizat în Germania de către Franky Winkelmann (Lake of Tears, Gurd, Destruction).
Albumul, distribuit în România prin A&A Records, a avut parte de recenzii favorabile în presa de specialitate.
În perioada 2004-2015, Bucium a susținut peste 150 de concerte.
Concerte importante: Apocalyptica – 2008, Bob Dylan – 2010, Festivaluri Medievale – Sighișoara, Ardud, Cetatea Neamțului – 2014, proiectul “Ultima transhumanță” – concert unplugged însoțit de montaje video din filmul omonim al lui Dragoș Lumpan.
În prezent, Bucium se află în studio, înregistrând un album conceptual ce folosește orchestra de coarde, coruri și instrumente tradiționale românești.
STIL ȘI INFLUENȚE
Stilul lor îmbină elemente care aparțin mai multor genuri muzicale: folk, rock progresiv, ambiental, metal simfonic, tribal.
Piesele lor, născute din fondul străvechi de magie românească, aduc aminte de ritmuri vechi, uitate, revigorează mituri pre-creștine sau motive arhaice datând de mai bine de 8000 de ani.
Muzica trece foarte ușor de la agresiv la melodios, de la înălțător la pasionant. Iar sound-ul trupei se bazează tocmai pe această variație a pasajelor, pe alternarea instrumentelor și pe schimbarea frecventă a tempo-ului.
FILOZOFIE ȘI VERSURI
Numele trupei este simbolic, trimite la “buciumul” românesc, un instrument muzical folosit păstorii români din munți. Așa cum buciumul pe vremuri era folosit la transmiterea unor semnale codificate de luptă, de adunare, de sărbătoare, piesele trupei sunt, de fapt, legende, doine, basme românești.
Atât versurile, cât și ritmurile sunt originale, ele nu au fost culese din popor, ci compuse, cu gândul de a fi atribuite sound-ului românesc arhaic.
MEMBRII
Alexandra Milea – vioară
Mihai Balabaș – vioară, chitară
Andi Dumitrescu – voce, chitări, instrumente de suflat, clape, compozitor, textier
Robert Ardeleanu – chitară bas
Cristian Raducanu – tobe, percuție